Communicatie en leiderschap – Door de ogen van een paard

 

Het is me nog niet gelukt om paarden te leren spreken; maar….., al hebben ze ons zeker iets te vertellen!!! Paarden zijn in staat om feilloos ons gedrag te reflecteren. Gezien de grote belangstelling voor deze trainingen blijkt  dat paarden een goed hulpmiddel zijn bij het analyseren en verbeteren van onze communicatie en gedrag. Zeer enthousiaste reacties ontvang ik op de training waar paarden worden ingezet. Vooral kinderen zijn heel open en ontvankelijk voor het werken met pony’s. Deze manier van werken sterkt hun zelfvertrouwen.

 

De kracht van werken met paarden zit hem in het feit dat het paard vanuit zijn natuur reageert op leiderschap en non-verbale communicatie. Het grote voordeel is dat paarden reageren zonder emoties en vooroordelen, waardoor het voor mensen aannemelijk en eenvoudig is om op de verklaring van hun gedrag te reageren en dit te accepteren. We ervaren de reactie van een paard niet als kritiek, maar puur als een reflectie op onze communicatie en leiderschapsstijl. Deze veilige omgeving maakt maakt dat adviezen en therpapie goed worden opgenomen, waardoor mensen op een positieve manier kunnen werken aan zichzelf.

 

Al jaren werk ik met paarden en ben me er van bewust dat je het paard niet een rol moet toebedelen die onjuist is. Het paard is geen therapeut. Het is de kunst om als therapeut het gedrag van paarden goed te vertalen naar de cliënt, zonder daar over te oordelen. De trainer die dit goed doet, kan een spiegel voorhouden m.b.t. gedrag, communicatie en leiderschapsstijlen. 

 

Daarbij komt natuurlijk ook het aspect van mens en dier samen. Het is  voor veel kinderen en volwassenen plezierig en interessant om met paarden te werken, mede door hun imposante uiterlijk en prachtige persoonlijkheid.

 

Voor alle duidelijkheid! De training is ook voor mensen die geen ervaring hebben in het werken met paarden, zelfs voor hen die angst hebben voor dit dier. Het paard zal niet bereden worden in deze training. Er kan met een enkel individu gewerkt worden én met groepen. Voor groepen zal de standaard training twee dagdelen in beslag nemen. Een lunch en extra arrangementen behoren tot de mogelijkheden. Vraag de folder aan of bel voor informatie.