Vitale informatie voor jouw gezondheid

 

 

Stress veroorzaakt tekort aan voedingssoffen die noodzakelijk zijn voor de opbouw van hormonen en enzymen 

 

Stress, met name langdurige stress ontregelt hormonen en veroorzaakt op den duur energietekort en vitaliteit problemen met op den duur allerlei fysieke klachten. De belangrijkste oorzaak ligt in het feit dat langdurige stress belangrijke voorraden voedingsstoffen uitput die nodig zijn van de opbouw van hormonen en enzymen. In dit artikel leg ik uit welke voeding helpt herstellen. Lees meer…. 

 

 

Stress-actie-reactie


Voor de duidelijkheid maak ik eerst onderscheid tussen stressoren en stressrespons. Met stressoren wordt de oorzaak een stressreactie bedoeld. Een stressvolle situatie kan een brand zijn, een beer op de weg, het verliezen van je geliefde of ontslagen worden. Hierop ontstaat de zogenaamde stressrespons. Een reactie van het lichaam, waarbij veel adrenaline wordt aangemaakt om het verdedigingsmechanisme te activeren. Ook wel de Fight, freeze of Fligtht reactie genoemd.

 

Lichamelijke processen zoals ziekte, koorts, trauma’s, maar ook verandering van temperatuur, beweging, zwangerschap en het verwerken van prikkels veroorzaken ook een vorm van stress voor het lichaam, met die kanttekening dat het lichaam hier heel goed mee om kan gaan. Fysieke stress kan dus worden veroorzaakt door externe factoren, maar ook door processen die afspelen in het lichaam.

 

GEzonde stressprikkel

 

Kortdurende stress is voor het menselijk lichaam geen enkel probleem. Evolutionair gezien, is het menselijk DNA daar op ingesteld. Ons lichaam kan met stress omgaan, mits de stress niet langer dan een aantal weken duurt. GEzonde, kortdurende stress hoort zelfs bij het leven, het is natuurlijk en functioneel. Het kan zelfs prestatie verhogend werken. In acute stress situaties wordt het immuunsysteem onmiddelijk geactiveerd om adrenaline aan te maken. Adrenaline is het hormoon wat het lichaam in opperste staat van paraatheid brengt. De darmen geven ruim water, natrium en glucose vrij, zodat spieren voldoende en snel energie krijgen om te kunnen rennen of te vechten. In gevaarlijke situaties is stress zelfs nuttig en wenselijk.

Tegelijkertijd wordt ook het immuunstysteem geactoveerd. wat functioneel is bij een virale besmetting of een wond. Wanneer het immuunsysteem constant alert moet zijn kost dit zeer veel energie, waardoor het lichaam uitgeput en oververmoeid raakt. Dit geeft disstress en hormonale onbalans. Het lichaam wordt gevoeliger voor pijn en op den duur ontstaan gezondheidsproblemen. Zelfs Metabole ziekten, diabetes type 2 en verhoogd cholesterol kunnen veroorzaakt worden door langdurige stress.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog geen afbeelding geselecteerd

 

Typ hier je teksthghg